V KOVOZOO se nám narodilo další nové miminko. Ze železného šrotu se narodil majestátní orel skalní. Pokud jej ale chcete vidět, musíte si zajet do Leteckého muzea v Kunovicích, neboť právě zde bude mít nový ptáček svůj domov.

Skulptura orla vznikala dlouhých 115 hodin. Vytvořili ji „šrot-artisti“ Jaromír a Klaudia Sabolovi vystupující pod názvem JSS Iron art ve své dílně v KOVOZOO Staré Město. Orel skalní dostal jméno Maverick a je vyroben v životní velikosti ze železného odpadu. Základ těla tvoří nádrž ze staré motorky, použité byly různé autosoučástky jako rozvodová kola, řetězy, vstřikovače, ventily, žhaviče. Do křídel má usazeny vrtule z ventilátorů a perutě jsou z výpalků z kovovýroby. Podstavec orla ve tvaru kmene stromu má základnu z kolo z tanku T-34, jehož hmotnost 298 kg je zárukou dostatečné stability. Výška skulptury je 202 cm a rozpětí křídel orla je úctyhodných 303 cm. O tom, že to není žádný drobeček, svědčí i celková váha sochy, která činí 422 kg. Předloha, jíž se tvůrci inspirovali, vychází z americké filmové série Transformers, takže cílem nebylo vytvořit železnou kopii živého exempláře, ale robotického orla. Samozřejmě, jak už je pro KOVOZOO typické, s velkou dávkou recese. Na kmeni stromu můžete vidět kovové myšky, které prchají před orlem.

Kovový „novorozenec“ nebude umístěn v expozici KOVOZOO, kde je v současné době již více než 400 zvířat všeho druhu. Jeho domovem se stane areál nedalekého Letecké muzea v Kunovicích.

S Leteckým muzeem Kunovice spolupracujeme dlouhodobě na poli vzájemné propagace, a protože je nám činnost muzea mimořádně blízká, chtěli jsme tuto spolupráci ještě více rozšířit. Již před několika lety jsme se dohodli, že si vzájemně umístíme exponáty v expozici, abychom tak představili i jiná zajímavá místa u nás na Slovácku. Jsme moc rádi, že se to nyní podařilo zrealizovat a návštěvníci tak mají možnost uvidět kousek KOVOZOO v Kunovicích.“, informuje Martina Juřenová z týmu KOVOZOO.

„Jsme moc rádi, že k nám tento krásný orel přeletí hnízdit. Jde o hmotný důkaz naší vzájemné spolupráce s KOVOZOO. Letecké muzeum v Kunovicích na oplátku v KOVOZOO časem umístí několik leteckých artefaktů.“ Reaguje na nový exponát Martin Hrabec, ředitel Leteckého muzea.

 

KONTAKTY:

KOVOZOO Staré Město

Ing. Martina Juřenová, tel. 730 588 604, jurenova@recgroup.cz

 

LETECKÉ MUZEUM KUNOVICE

Martin Hrabec, tel. 602 749 358, muzeum-kunovice@seznam.cz