KOVOZOO Staré Město představuje návštěvníkům další atraktivní novinku, kterou hned tak někde neuvidíte. Zrodil se zde kovový drak, který, ač dostal jméno Toník, není rozhodně žádný drobeček. Tento nový exponát otevírá v KOVOZOO nové téma – POHÁDKA.

Autorem draka je Petr Čech ze Slavičína, člen týmu KOVÁRNY v KOVOZOO, kterou provozuje ATELIER SOUSEDÍK – Umělecké kovářství. Petr se živí jako učitel odborného výcviku kovářského řemesla na SOŠ Luhačovice a do KOVOZOO se jezdí „umělecky vybouřit“. Práce na drakovi započaly v srpnu 2023 skončily 16. srpna 2024 a spolkly neskutečných 888 hodin, což je ale jasné už na první pohled na toto dílo. Velkolepé rozměry (délka 8 m, šířka 9 m, výška 3,70 m), hmotnost přes 2 tuny a propracovanost do detailů nenechá nikoho na pochybách, že jde o výjimečné dílo inspirované nekonečnou lidskou fantazií.

Skulptura draka je v souladu s tradicemi KOVOZOO vyrobena z 80 % ze železného šrotu. Použity byly plechy, roxory, pásovina, řetězy, radlice z pluhů, podmítací kotouče, pásy z dopravníku atd, na drakovy šupiny pak akantové listy.

Drak dostal od svého tvůrce tak trochu překvapivé „nedračí“ jméno – Toník. „Je to krásné české jméno, které má v naší rodině tradici. Kdybych měl ještě syna, určitě by se jmenoval Antonín.“ říká s úsměvem tvůrce draka Petr Čech.

Drak Toník je od pátku 16.8.2024 trvale umístěn v expozici KOVOZOO, kde byla pro tyto účely vytvořena speciální pohádková sekce. Brzy k němu přibydou další pohádkové artefakty.

„Zařazení téma „pohádka“ je vlastně proti původním pravidlům KOVOZOO, která říkají, že u nás máme pouze skutečná, aktuálně žijící zvířata a v životní velikosti. Ale původní záměr KOVOZOO je již dávno překonán. Už to není jen o zvířatech, ale uvidíte u nás nespočet exponátů různé techniky, veterány, muzeum kovářského řemesla, zkrátka spoustu odkazů na práci naši předků a šikovné lidské ruce. A aby si u nás našel opravdu každý „to své“, rozhodli jsme se rozšířit expozici o nová témata, resp. nové sekce  – aktuálně o POHÁDKU. A následovat bude sekce FILM & SCIFI, kterou jsme již představili na transformerech. A návštěvníci se mohou těšit také na sekci PRAVĚK.“, informuje o novinkách Bronislav Janeček, zakladatel a šéf KOVOZOO  a skupiny REC Group.

KOVOZOO Staré Město provozuje skupina REC Group. Což je skupina moderních společností specializujících se na recyklaci široké škály odpadů: KOVOSTEEL Recycling, s.r.o., STEELMET, s.r.o., RPG Recycling, s.r.o., GELPO s.r.o., ASSCO, s.r.o., A-ORTO s.r.o., DZO s.r.o.  Více informací najdete na www.kovozoo.cz a www.recgroup.cz.