Zrodil se hrdina – představitel cti, síly a spravedlnosti….transformer, nebo-li autobot OPTIMUS PRIME. Povstal ze železného šrotu a láká do areálu KOVOZOO všechny fanoušky americké sci-fi filmové série TRANSFORMERS, ale především také všechny, kteří mají rádi nevšední věci a zajímá je „jiný“ typ recyklace odpadu.

Nový autobot je dílem Jaromíra, Klaudie a Lary Sabolových alias JSS Iron Art, kteří pochází z východního Slovenska, ale tvůrčí dílnu mají také v areálu KOVOZOO. Zrod skulptury započal letos v únoru a trval přes 450 hodin. Optimus Prime je vysoký 8 metrů, délka meče je 560 cm, celková hmotnost (včetně stříbrného auta) je 9.680 kg. Je vyroben téměř ze 100 % ze železného šrotu: 90 % autodíly, 9,5 % komponenty z vyřazených zemědělských strojů a 0,5 % nové závitové tyče. Socha byla vyrobena po částech, které byly následně pomocí těžké techniky (kovošrotový kolový bagr, vysokozdvižné vozíky) přesunuty na místo v expozici KOVOZOO a až zde seskládány v celek.

Filmový hrdina Optimus je již třetí kovová skulptura tzv. autobot V KOVOZOO. Na jaře 2022 vznikl transformer Bumblebee a v létě 2023 pak transformer-samuraj Haiku známý také pod názvem Drift. Všechny tři skulptury pocházejí z dílny JSS Iron Art.

KOVOZOO Staré Město provozuje skupina REC Group. Což je skupina moderních společností specializujících se na recyklaci široké škály odpadů:

KOVOSTEEL Recycling, s.r.o.STEELMET,  .r.o.RPG Recycling, s.r.o.GELPO s.r.o.ASSCO, s.r.o.A-ORTO s.r.o.DZO s.r.o.

 Kontakt na PR:

Ing. Martina Juřenová
REC Group s.r.o.
jurenova@recgroup.cz
Tel: +420 601 382 320