V sobotu 21. září 2024 jsme se v KOVOZOO Staré Město opět věnovali řemeslům a umění, konal se zde 3. ročník akce UMĚNÍ A ŘEMESLO, která je zasvěcena kreativitě a šikovným lidským rukám. Ukázali jsme aktuální podobu řemeslných technik, nástrojů, materiálu a dali návštěvníkům možnost si tvůrčí postupy vyzkoušet. Zvláštní pozornost jsme věnovali zejména železu, neboť se celou akcí táhla tematická linka „cesta železa“. A věnovali jsme se také hlíně, dřevu a odpadu obecně. Návštěvníci měli šanci si sami vyzkoušet, jakou silou je třeba vládnout kovářskému kladivu, jak se pracuje s keramickou hlínou a hrnčířským kruhem, jak těžkou práci mají svářeči…… Návštěvníci si sami otestovali, jak šikovné jsou jejich ruce a kolik se v nich skrývá kreativity.

CESTA ŽELEZA OD ŽELEZNÉ RUDY AŽ PO KOVÁRNU
A protože se akce konala v KOVOZOO, nebo-li kovové zoo, vypravili jsme se společně po cestě železa. Na vlastní oči jsme viděli životní cyklus železa od železné rudy až po šrotiště. Ve spolupráci s Muzeem jihovýchodní Moravy jsme postavili hliněnou huť, kterou využívali staří Slované pro získávání železa ze železné rudy a předvedli, jak se se železem dále pracuje „po staru“. Ale představili jsme si i moderní techniky, které se používají nyní. Měli jsme možnost vidět práci odlévače kovů Jana Bradáče, který nám představil tzv. gravitační lití, kdy do pískových forem vyrobených ze slévárenského písku a s pomocí modelů z 3D tiskárny tavil a následně odléval hliník a bronz. Nožíř Jakub Petráš nám zase představil ruční výrobu kovaných nožů.

Hlavní roli na této „cestě železa“ hrály kovářské výhně. Mistři kováři z Atelieru Sousedík – umělecké kovářství, a ze Střední odborné školy Luhačovice nám ukázali, že kovařina je i v dnešní době technologií stále dřina a výsledky jejích práce mají neskutečné kouzlo, za které není v naší moderní době plnohodnotná náhrada.

POPRVÉ SVÁŘEČEM
Základním bodem programu bylo samozřejmě také kreativní svařování, tedy technologie, kterou využíváme v KOVOZOO na výrobu našich kovových zvířat. Ti nejodvážnější návštěvníci si na vlastní kůži a ruce vyzkoušeli profesi svářeče a absolvovali v PORODNICI KOVOZOO něco jako mini-rychlokurz sváření.

ŘEMESLO A VZDĚLÁVÁNÍ
Na odborném programu akce UMĚNÍ A ŘEMESLO se, stejně jako loni, podíleli kantoři a studenti Střední odborné školy Luhačovice a Střední školy Strážnice.
Ze Střední odborné školy Luhačovice nám přivezli ukázky svých prací a připravili si interaktivní program pro návštěvníky. Kdo chtěl, mohl si vyzkoušet kovařinu, truhlařinu, práci s hlínou a hrnčířským kruhem. Studenti a kantoři ze Střední školy Strážnice nám prezentovali svou činnost v oborech módy, designu a informačních technologií a pro návštěvníky připravili velké množství kreativních a výtvarných aktivit.

PRÁCE, KREATIVA A PAK ZÁBAVA!
Ač bylo hlavním tématem železo, nepracovalo se jen s kovem, ale i se dřevem. Řezbář Jan Golis v přímém přenosu ukázal, jak tvoří za pomoci motorové pily a řezbážského náčiní své dřevěné sochy. Pro děti měl připravené základní práce se dřevem, jako řezání ruční pilou, zatloukání hřebíků, což bylo pro menší děti velice atraktivní.

A po práci má přijít odpočinek a zábava, takže byl připraven také bohatý doprovodný program. Pro děti i rodiče to byly tvořivé dílny z odpadu „Ruce v akci“, kdy si mohli vyrobit dekorace z papíru, plastu, kovu či textilu. Na stanovišti „drátování“ se vyráběly šperky a jemné dekorace z měděného drátku a korálků. Připraveny byly megabublifuky, skákací hrady, malování portrétů a oblíbené malování na obličej. Zejména dospělé návštěvníky potěšila milá vystoupení Pěveckého sboru Kalinka za doprovodu cimbálové kapely Tramín.

A otevřená byla samozřejmě celá expozice KOVOZOO – železný zvěřinec čítající více než 400 kousků, pirátská loď Naděje, rozhledna maják Šrotík, vyhlídkové lávky, muzeum veteránů, muzeum kovářského řemesla, letoun L610, nespočet exponátů hasičské, zemědělské a průmyslové techniky atd. Vláček STEELINKA jezdil po celý den a vozil návštěvníky po cestě recyklace, tj. v průmyslové části areálu. V pohotovosti byla i drezína Réza, která má hnízdo u Porodnice a jezdí na „ruční pohon“, takže prověřovala fyzickou zdatnost návštěvníků.

Děkujeme všem, kteří si s nám přišli užít krásný den ve společnosti řemesel. Již nyní připravujeme další ročník akce UMĚNÍ A ŘEMESLO V KOVOZOO 2025, který se uskuteční 20.9.2025.

FOTKY z této akce najdete ZDE.

VIDEO si můžete pustit ZDE.

Akci UMĚNÍ A ŘEMESLO v KOVOZOO uspořádali REC Group s.r.o. , spolek Rosnička a Atelier Sousedík-umělecké kovářství.

REC Group je skupina moderních společností specializujících se na recyklaci široké škály odpadů: KOVOSTEEL Recycling, s.r.o., STEELMET, s.r.o., RPG Recycling, s.r.o., GELPO s.r.o., ASSCO, s.r.o., A-ORTO s.r.o., DZO s.r.o.  a KOVOZOO Staré Město. Více informací najdete na www.recgroup.cz.

Partnery programu byli Střední škola Luhačovice, Střední škola Strážnice a Muzeum jihovýchodní Moravy.

Hlavním mediální partnerem byla Televize TVS. Partnery komunikace byli multikino a malé kino Golden Apple Cinema, týdeník Dobrý den s kurýrem, Městská kina Uherské Hradiště a Český rozhlas Zlín.

Partnery akce, kteří akci podpořili finančně, byli společnosti ŽSD a.s, TSR Czech Republic, s. r. o., STEELMONT UH s.r.o., FUCHS servis – gmi s.r.o., ELTMA – ELT Management Company Czech Republic s.r.o., Bratři Wilhelmové – TOPAS, spol. s r.o.

Srdečně děkujeme všem partnerům z pomoc a podporu.

 

Kontakt na PR:

Ing. Martina Juřenová
REC Group s.r.o.
Tel. 730 588 604
jurenova@recgroup.cz

Foto: archiv KOVOZOO